OYUN İÇİ EKONOMİ TÜRKİYE’DE DE DEVLETİN DÜZENLEYİCİ AKTÖRLERİ TARAFINDAN KEŞFEDİLDİ: KNİGHT ONLİNE’ GÜMRÜK DUVARINA ÇARPTI

15Oca09

İnternet sitelerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından çeşitli gerekçeler ile uygulanan kısıtlamalara bir yenisi daha eklendi. Bu kez İnternet üzerinden oynanan oyunlardan elde edilen gelirlerin Türkiye’de vergilendirilmediği gerekçesi ile internet kafelerde “Knight Online” adlı oyunun oynatılmasının yasaklandığı ortaya çıktı. İnternet siteleri için Türkiye’deki kullanıcılardan elde edilen gelirlerden “ithalat vergisi alınmasının yeni bir tartışmaya neden olması bekleniyor.

Yakın gelecekte en kârlı sektör haline gelmesi öngörülen online oyun sektörü, tüm ülkelerde genişliyor. Online oyunlar, her ülkeden sayıları binlere ulaşan ücretli üyelerden ilgi görüyor. Türkiye’de de özellikle yurtdışı kaynaklı online oyunlar gençler başta olmak üzere geniş kesimlerin ilgisini çekiyor. Sektördeki büyüme, beraberinde vergi tartışmalarını da getirdi. Milyonlarca doların vergilendirilmeden yurtdışına çıkışından rahatsız olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, sektörün yakından izlenmesi ve vergilendirilmesi için girişimde bulunduğunu açıkladı.

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, sektördeki vergi kayıplarının her geçen gün artması nedeniyle Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı”na başvurduklarını bildirdi. “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele edilmesi Hakkında Kanun”un 23 Mayıs 2007″de yürürlüğe girdiğini, bu konudaki “”İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in de 30 Kasım 2007’den itibaren uygulanmaya başlandığını anımsatan Şimşek, online oyun sektörünü yakından izlediklerini belirtti.

1 MİLYON DOLARLIK AYLIK CİRO

Şimşek, bu çerçevede, Türkiye”de binlerce ücretli üyesi olan K2 Network Inc. şirketine ait “Knight Online” adlı internet oyununun vergilendirilme olmadığı için internet kafelerde oynatılmasının TİB ve İçişleri Bakanlığı’nca yasaklandığını belirtti.

Şirketin, vekilleri aracılığıyla Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde açtığı yürütmenin durdurulması işleminin reddine ilişkin mahkeme kararına itirazda bulunduğunu kaydeden Şimşek, itiraz dilekçesinde, söz konusu şirketin “2006 yılı Türkiye cirosunun 3 milyon 842 bin, 2007 Türkiye cirosunun da 8 milyon 958 bin dolara ulaştığı, 2008 yılında ise Türkiye aylık cirosunun 1 milyon doların üzerine çıktığı” bilgisinin yer aldığını belirtti.

Sektörden kazanılan milyonlarca doların, vergilendirilmeden yurtdışına çıktığını ifade eden Şimşek, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan konunun vergilendirme boyutunun değerlendirilmesini ve gereğinin yapılmasını istediklerini söyledi.

İnternette gümrük kapısı

YURTDIŞI merkezli firmalar, tabi oldukları vergi kanunlarının, merkez ofislerinin bulunduğu ülkeye bağlı olduğunu öne sürerek, yabancı ülkelerde yapılan satışlar üzerinden vergi ödemeyi reddediyor. Ancak, Türkiye’de geçerli olan mevzuat, kesilen her bir fatura üzerinden vergi ödenmesi zorunlu tutuyor.

Knight Online gibi kimi oyunlarda da, tüketiciden ilk etapta ücret talep edilmiyor ancak, oyunun oynanması sırasında bazı özelliklerin açılabilmesi için ücretli üyelik sistemi uygulanıyor. Bazı oyunlarda ise ilk satış bedelinin ardından, aylık ya da yıllık ücretler tahsil ediliyor. Genel olarak CD ile satışı yapılan oyunlarda vergilendirme prloblemi bulunmuyor, ancak aylık, yıllık üyelik adı altında alınan ücretler internet üzerinden tahsil ediliyor. Başka bir ülke merkezli ihracat yapan şirketler Türkiye’de sattığı mallardan ithalat vergisi ödemek zorunda ancak internet üzerinden verilen hizmetler gümrük noktalarından geçirilen mallar gibi sayılamadığından vergilendirilemiyor. Aslında “gümrük vergisi” ödemek isteyecek şirketlerin kullanıcının hangi ülkeden olduğunun belirlenmesi konusunda sıkıntı yaşayacağı belirtiliyor.

Kaynak: 15 Ocak 2009 http://www.birgun.net/procs_index.php?news_code=1232018118&year=2009&month=01&day=15

Ayrıca: NTVMSNBC.com :  Çevrimiçi vergi konusu alevlendi

Öneri: Devasa çevrimiçi oyunlardaki oyun içi ekonomi, bu ekonomiden (dijital oyuncunun harcamaları üzerinden) kar elde eden dolayımlayıcı aktörler ve Türkiye’deki durum için Kültür Endüstrisi Olarak Dijital Oyun (Binark ve Bayraktutan-Sütci, Kalkedon Yayınları, 2008) adlı çalışmaya bakınız.